Friday, December 26, 2008

AKU TERTIPU DI ALAM CYBER

Ketika ini aku masih di kg. Menziarahi ibu yg. kurang sihat. Tepat 10.00 malam tergerak hatiku untuk melihat email. Lantas mataku terlihat satu email dari ****bank dengan tajuk Security alert. 2 kali telah ku terima email seperti ini. Tanganku terus klick pada email tersebut, mataku terus melirik bait-bait ayat email itu. Walaupun dihati ada secalit kerisauan tapi tanganku terus mengikuti langkah demi satu langkah mengikuti arahan tersebut..Walaupun hatiku terasa was-was tapi bila dilihat website sama dng. asalnya terus aku mengikuti arahan tersebut.. Bila TAC diterima aku terus ke langkah seterusnya.. Selepas selesai , dalam 2 minit..telefonku berdering .. dengan perbualan begini.

Lady:cik , ada buat transtion ke tadi..

Aku:Jawab ku,, tak ada.

Lady:dari rekod cik ada membuat transtion sebanyak RM 1101.79.

Aku:Aku terkejut.. n terus ku nyatakan mengenai email yang kuterima dan apa yg. telah kulakukan..

Lady: Cik, pihak kami tidak pernah membuat apa-apa urusan melalui email ya.

Aku: Ahhh.. Terkedu aku dibuatnya..Nyata aku telah menjadi mangsa penipuan di alam siber.

Disini aku berikan email yg. diterima supaya kalian tidak tertipu sepertiku. Walaupun terbaca peringatan /sms dari pihak bank,, tapi bila terima email nyata aku tertewas di alam siber..Betapa pandainya manusia durjana itu. Pihak bank berjanji akan bank in semula duitku itu, dalam jangka masa min 7 hari @ tempoh yg. tidak diketahui..Tidak dapat dijanjikan..Kepalaku terus berpusinggg...duitku hilang dalam sekelip mata...Geramnya!!!!Esok aku ke balai polis pula.. Nie email yg.ku terima .JANGAN LOGIN YA!!! tu website tipu!!!!sebijik mcm asal..

Dear **** Bank customer,We are hereby notifying you that we've recently suffered a DDos-Attack on one of our's Internet Banking server. For security reasons you must complete the next steps to verify the integrity of your ****Clicks account. If you fail to complete the verification in the next 24 hours your account will be suspended.Here's how to get started:
1. Log in to ********** online account (click here).

2. You must request for TAC online via **********- your TAC will be sent via SMS to the mobile phone number you registered at the ATM. ( you can find the "request TAC" button in the left menu of your account )

3. Logout from your account and close the browser.

4. When you have received the TAC (Transaction Authorization Code) on your mobile phone, go to our secured verification server and submit the requested information(Account user ID, password and TAC).CLICK HERE to go on our secured server.

5. Please allow 48 hours for processing.Please comply and thanks for understanding.

2008 **** BankNote: Please do not reply to this email. This mailbox is not monitored and you will not receive a response

Nie websitenya:
https://www.*********.com.my/wps/portal/!ut/p/c0/04_SB8K8xLLM9MSSzPy8xBz9QJ_89Mw8_YJ0RUUAk9OZqw!!/

sepatutnya http://www.*********.com.my/ TNP ADA SEBARANG NOMBOR /HURUF SELEPAS URL.

Aku berterima kasih pd. pegawai bank tersebut kerana dengan kepantasannya mengesan transation yg. dibuat.. Kalau tak ...lesap semua gajiku.....Semoga ini dapat dijadikan pengajaran untuk diriku dan panduan untuk kalian.. HATI-HATI DENGAN URUSAN BANK ON-LINE DI ALAM CYBER!!!!! PIHAK BANK TIDAK AKAN BERURUSAN MELALUI EMAIL/SMS/PHONE. Walaupun berulang kali aku terbaca peringatan ini tapi ku tertipu jua...

6 comments:

kamalina a.k.a aimi said...

email mcm ni mmg spam.. semuanya tipu....pas ni feena kena lebih berhati2..sebab mana2 bank tidak akan send email suruh kita verify apa2... saya dulu byk gak terima email mcm ni, tapi saya call member yg kerja bank..dia kata jgn layan email2 mcm ni... harap feena tabah & semoga dpt semula duit yg lesap dlm sekelip mata tu..

Feena said...

thanks aimi...letihh dibuatnya kena lak ke balai polis..

Rani said...

betul feena akhir2 ni banyak sangat mail2 seperti ini...kena lebih berhati hati...mudah mudahan tak jadi lagi insyaallah...

eChepor said...

hah! bila kena?nama tak yanya ngan saya?Adoi la...lain kali perlu hati2.Dulu maybank sekrg CIMB pula...Hope boleh dpt balik duit tu.Walaupun selalunya xdpt balik kalau transaction tu dah berjaya.Emm web2 ni semua kita leh copy buat serupa so hati2.(heran gak domain CIMB leh sama)

eChepor said...

sori...taip kat tel.byk typo:)

Norrolhuda Sharif said...

Dengan sedikit pengetahuan HTML sahaja orang dah boleh tipu. Selalunya kes macam ni dihantar ke akaun email yang boleh baca kod HTML, kita akam terima email yang rupanya sama macam dari web kepunyaan bank, tapi link yang ada kat situ telah diarahkan le ke url yang lain. Salah satu cara nak trace url tersebut sebelum kita klik adalah dengan menggunakan browser Firefox. Firefox ada function untuk baca url link dan ditunjukkan dibahagian bawah sebelah kiri. Sekali pandang link tu pun kita dah boleh agak email tersebut bukan dari bank ...sekadar nak berkongsi