Monday, December 22, 2008

Christmas Cc




Order dari bibi, utk. lecturernya... baguihnya dpt. stud. mcm niee... sejuk perut...ehhh..lepas dia call, terus buat. Kebetulan memang cuti, banyak hal nak uruskan, jadi sempatlah ambik pesanan. Seronok gak buat cc niee... Harap bibi puas hati ya..

Testimony
------------
cupcakes tu sedap kita orang dah try.. cup cakes 4christmas tu igt tak?

Friday, December 19, 2008

Plain cupcakes




CC kali niee siap terlebih lagi bumbun nya.. selalu bila dah sejuk dia turun , kali nie tak lak dia turun.. terpaksa tekan-tekan kasi turun..bila nak lepa bc.. Baru menjadi.. Next time kena kurangkan gram sikit. Try juga buat cc comei..pagi tadi bila tengokk..lekangla pula..ehhhh.AWATLAH SUSAH NK UPLOAD PHOTO.Esoklah ya..n chistmas cc nanti upload.. kepala dah pening..nak tidur....Niee photonya..

Tuesday, December 16, 2008

Choc Moist Cuppies





Atas tip cara pengguna oven yg. diberikan oleh rani, akhirnya berjaya gak cc tak lekang dari papercup n cuppiesnya yummy..yummy.Kredit untuk rani, sapa yg. dok belah utara/changlun tu bolehlah contact rani
Gambar lak kelabu, tak perasan low baterry, bila download gambar dlm pc. baru perasan ..kelabu,, cmc tu lak telah didownload dlm. perut anak- anak..ehhhh..ehh.. masing-masing puji sodap. Nie boleh dibuat doorgift, plain saja, topping buttercream / royal icing + sugar paste love( keras nya). Yg. kecik molek tu kalau nak buat hantaran pun boleh, boleh guna topping royal icing.. Nanti esok masuk yg. plain punya.. dah ngantuk sgt niee.

Sunday, December 14, 2008

Raya cake


Nie order dari kak ku.. Family dia memang gemar makan kek niee.Thanks kak. nie Chocolate moist cake semperna hari raya aidil adha. Rasanya tak sempat raya kot.. pasai buat awal..

Happy belated Birthday - Mak N Abah


Niee bawa balik kg.semperna cuti baru-baru niee..semperna birthday mak n ayah bulan nov.. Sebelum balik kg.. kena siapkan tempahan n gubah bunga.. tidur pun kat 2/3 pagi ..minggu yg. memenatkan..Keja kt ofis berlambak,stud nak kena siapkan markah n sign dia org. punya portfolio..Lenguh tangan dibuat..kepala pun berat je.. Balik kerja hari selasa terus drive ngan anak balik kg.. Kul 7 baru bertolak,, sampai dalam kul 9 malam. Hubby keja..hari sabtu baru dia balik..Semoga mak n ayah panjang umur, dimurahi rezeki dan dikurniakan kesihatan yang sihat. Baru ada masa nak update..Celcom broadband dah ok..tapi berebut lak n anak..ehhhh..

Booties CC


Nie saja buat untuk khairol untuk anaknya Rayyan. masa dia tempah cc hantaran tu.. . Masih dalam pantang lagi.. Jaga diri baik-baik.. Pantang selagi boleh..sekarang memang tak terasa .. bila dah tua..ehh... baru sakit sana sakit sini.. ehhh..Pengalaman niee..Jangan mandi petang,, nanti masuk angin..ehhhhh..


testimony
---------
kak, depa teruja melihat cc tu..

Birthday Along




11 Disember 1993 tragedi tanah runtuh berlaku di Highland Tower, masih segar dalam ingatan.Ketika waktu itu aku bergelut ngan kesakitan di Hospital Univ. KL, Along dilahirkan pada tarikh tersebut, tepat 12.45 tgh. Ingatkan semua pihak telah mengambil aktibar dari kejadian tersebut, tapi nampaknya masih belum serik ...Manusia ..itulah mudah lupa..Kini 15 tahun telah berlalu, satu tragedi lagi menimpa pula di Bukit Antarabangsa... Tarikh harijadi along senang diingati oleh wannya.. ingat je tragedi highland tower..

Ibu doakan semoga along diberkati allah hendaknya, jadilah anak yang solehah.. Semuga sukses dalam PMR nie..Amin

CC hantaran lagi



Nie order dari Julie/lia dari Klebang. Tema purple n krim. Jumpa kat mee rebus ramli sg. siput. Kat Ipoh terkenal n mee rebus ramli niee.. Dah sampai tu minta my hubby bungkuskan la.. tak sempat nak hantar.. bz sgt. ngan kendurinya, adik ja on the way dari tikam batu nak balik ke KL. Nak singgah n hantar firdaus sekali.. lepas tu nak buat kek untuk along lak.. niee pun belated birthdaynya yg. jatuh pd. 11 disember.Bila adik sampai, baru nak deco..eehh.. laju betoi dia drive.. 1 1/2 jam je dari kg..ehhh..

Cc hantaran



Nie order dari khairol my offismate utk. hantaran tunang mak chik dia..Dia order n kotak hantaran sekali..Harga kotak tu bergantung kpd. material yg. digunakan. kalau macam tu dalam RM 18.00 je..

DEMO CAKES




Ikuti kelas decoration cake kat wah seng, Ipoh masa bulan nov. Menggunakan kaedah patern mould n chocolate.Color buttercream guna teknik airbrush.. main sembur je.. kat buttercream yg. siap dideco. Chef dari Tan tee long (kalau tak silap) guna product tan see fong.. Tapi patern mould n tool dia tak bawa.. Kena beli kat wah seng... Geramnya kena order ngan wah seng, sampai la lum dapat..Bila tengok cheff deco, senangje nampaknya.. 11 biji kek dalam masa 2 jam je..Habis kelas ada cabutan bertuah, tapi ku tak bertuah .tak ada le dapat bawa balik cake.huhu...

Friday, December 5, 2008

CUTI

Saya bercuti mulai 3/12 - 10/12. Balik kg. di Tikam Batu, Sg. Petani. Tak dapat nak on-line. kalau ada apa-apa sms/call. Gerammmnya.. dah daftar broadband celcom..kena reject pasal gambar IC gelap sgt..Memang IC gambarnya gelap.. macam org. bangla.. tapi sebenarnya orgnya putih tau...eehh..Nak buat lain malas la pula.. Terpaksalah tunggu selepas balik bercuti hantar balik IC ..

Balik bercuti awal sebab sunatkan faris..Depa nie sunat 4 org. sekali.la niee dok tergantung kat rumah.. Aman dunia.. kalau tak tuknya pening tengok gelagat cucunya..Hari nie dah 3 hari.. Memang melucukan bila tengok depa bersunat ramai-ramai niee...Macam-macam halll..Ehh..Nanti kita cerita..kelakar sangat..

Wednesday, November 26, 2008

Blue n Pink Cuppies


Order dari kak ku lagi.. dah tak kira berapa kali dah.. Thanks kak. Kalau kak ku yg. order senang je.. dia tak kisah design apa-apa pun ... jadi ikut suka hati nak buat apa.

Monday, November 24, 2008

cuppies




Order dari kak ku lagi. 3 set. Thanks kak.semua flavour vanilla. Bila ada assistance cepat sikit kerja. Sapa lagi kalau bukan along, kali ini siap ajar buat deco. Kiranya first student belajar buat deco.ehhh..Cepat je.. untuk lepa tu (gambar) terus dia buat.. untuk cuppies oren tu dia tolong sama buat bunga..kiranya cepat la siap keja.Thanks along.. Nanti ibu kasi upah.. ehh.

Thursday, November 20, 2008

Choc Moist Cake


Order dari jiran, k zah untuk birthday anaknya. Cuba buat rose, harap k zah puas hati ya. Need to improve dlm. deco cake...tangan asyik ketaq je.. Choc moist cake nie versi kukus, tak berani nak bakar lagi. semenjak choc cake ku terbantat raya lepas. Adunan nie try gak letak dalam paper cup n bakar, kali nie try tak guna kipas, pakai api atas bawah je..Elok jadinya n tak lekang. Masih tak dapat memahami ragam ovenku ini..ehh.

Wednesday, November 19, 2008

KEK COKLAT -KUKUS


Niee saja buat untuk diri sendiri..ehh..makan-makan kt. rumah.. dah lama tak buat kek coklat nie. Anak-anak sgt. teruja nampaknya. tak ngempat-ngempat lagi.. asyik dok tanya nie untuk sapa.. bila jawab untuk kita.asyik dok tanya lak..bila boleh makan niee..ehhh..sabar..kena tunggu kek n ganache sejuk lu..ibu nak deco dulu..akhirnya boleh gak deco, walaupun sebenarnya dah kena cubit dah kek tu dek dema. First time buat bunga rose, entah apa jadinya,ehh..Nie resepi baru guna resepi zaima nya.. senang nak buat n sedappp.. Bila dah siap deco, kira-kira .. dah 16th rupanya,tersilap lak,, cepatnya masa berlalu.. terasa baru je kahwin..ehhh..Ibu ucapkan terima kasih kepada hubby tersayang kerana memberi sepenuh kasih sayang dan kebahagian dalam kehidupan ini. Walaupun tanpa kata-kata dan ucapan sayang , tapi hanya perbuataan mu mengambarkan segalanya..Thanks alot. Untuk anak-anak , along. firdaus, faris n ira jadilah anak yang soleh, sentiasa mengembirakan ibu n abah..Ibu doakan supaya kalian semua menjadi orang yang berjaya dan beriman satu hari nanti..amin.. Firdaus,tolonglah ibu.. jangan terlalu mengusik faris n ira.. jadilah abang yang baik dan sentiasa mendengar cakap ibu. mana yang dilarang janganlah diulang. Firdaus dah nak masuk 10 tahun dah niee..tapi memang suka benor ngusik adik-adiknya. Adiknya lak usik sikit.. dah menjerit/nangis.Udah jadi drama lakk..ehhh...

Cuppies Pink lagi




Niee order dari Kak ku untuk saudaranya kenduri, 100 pcs.Nie dah kali ke-3 kak ku order. Thanks kak ku. Lain kali order lagi. Ad hoc gak niee, sepatutnya hari jumaat, dicepatkan untuk nak hari nie. Nasib baik cuti sekolah, ada along boleh tolong kemas n timbang..Balik keja terus bakar, start deco kul 8.30, kul 12.00 zzzzzzz.

Friday, November 14, 2008

Cuppies



Nie cc order oleh kak ku untuk makan-makan je, ada tetamu istimewa dtg. ke rumah. Kali ke2 order dari beliau.. Next week ..insyallah ada lagi order untuk kenduri kahwin saudara beliau. Terima kasih Kak ku.. Tema tak ditetapkan, so deco ikut suka hati je la..

Thursday, November 13, 2008

cupcakes untuk hantaran



CC untuk hantaran, dari Lia untuk kawannya Ina n Nabiil. Selamat Bertunang. Temanya Oren. Lia nie mengambil tempahan gubahan hantaran. Kotak tu dia yang buat, kalau nak tempah gubahan hantaran bolehlah hubungi dia. Kalau setakat nak gubahan kotak untuk CC feena boleh ushakan. Berminat gak n gubahan nie, untuk adik-adik memang buat sendiri cuma bab sireh junjung je tak rajin sangat.. Untuk adik pun buat bunga je sireh tu , susun dalam bakul je. keja senang.eehhh

Monday, November 10, 2008

Cakes



Cakes nie diorder oleh jiran sebelah rumah, taukeh jahit langsir, baru pindah dari KL.Memang cantik langsir rumahnya dan pernah juga menerima tempahan jahit langsir dari Siti Nurhaliza utk. rumahnya di Kuala Lipis.Nak buat langsir bolehlah tempah...Yang satu lagi kek tu (pink color) saja suka-suka.. bunga rosnya tak cuba-cuba lagi buat selepas berlajar n anis. jadi bunga simple je lah belasah..

Friday, November 7, 2008

KEK COKLAT KUKUS



Kek comel nie dibuat oleh 3 orang anak dara ..along(baju merah) n mai, ina (dah balik awal) kawannya.. Depa collated duit n beli bahan, buat kat rumah.. utk. jamuan kat sekolah. Bila balik kerja semalam dah siap adunan dibancuh.. Terror juga Mai nie.. resepi pun dia yg. punya. Bila tengok acuan ada 7 biji je kot.. bilalah nak habis mcm nie.. Terus pi beli.. cepatlah sikit siapnya... Sedap juga kek coklat niee..comel je..Kalau berminat bolehlah order.. tapi nak cari acuan bentuk hati tu..comel sikit.

Thursday, November 6, 2008

HARI TERBUKA MUFFINS n CUPPIES





Last sunday,Geng Puteri Islam mebuka gerai jualan semperna Hari Terbuka ILP. Mengambil kesempatan yang ada, tumpang sekaki je letakkan muffin (blueberry n Chocolate Chip) n cuppies. Satu hari gak la duk membuatnya.Kali nie banyak gak buatnya .. ingatkan along boleh tolong.. tup-tup demam la pula..Nasib baik malam.. hubby tolong pack.. Thanks..Gambar yg. guna kertas cup kuning tu gambar lama.. dah tak ingat sapa nya.. Taty @Sham. Cuppies lak ada 2 design.. swirl n drop flowers.. Terlupa lak nak ambik yg. drop flowers..

BIRTHDAY CUPPIES



Kelmarin officemate buat makan-makan semperna birthday n jamuan perpisahan untuk 3 org. jejaka tampan. Jadi buatkan dia org. cuppies.. Ketandusan idea.tak kan nak buat bunga kot.. badan masih letih semperna hari terbuka ILP..Belasah je lahh.. buat tema bola..malas nak bancuh color hitam. bubuh je jem blueberry.. Last-last jadi bunga la pula... Ehhhh..

Wednesday, November 5, 2008

PINK N BLUE CUPPIES



Nie lak lepas openhouse kat rumah.. kawan-kawan order( kak nor n kak ku).. semuanya ad-hoc... Hari nie order esok nak...Ampunnn..lain kali jng. buat lagi.Kesian kita...Tapi anyway thanks..Lain kali order lagi.

OPENHOUSE CUPPIES



Nie cuppies semperna openhouse syawal kat rumah..100 biji gak la.. jadi simple deco je yang sempat.. tidur pun kat 3 pagi..Letihhhh... tapi puas hati pasal semua menu licin.. sibuk layan tetamu 1 gambar pun tak ambikkk. LUPA LAKKK...SORRY BATTERY CAMERA LOW LA PULA.. Kuningggg..

SYAWAL CAKES



Antara vanilla cake n fruit cake semperna syawal untuk kawan-kawan dan mak cik kat kg.. Vanilla cake n fruit cake .Sempat ambik gambar satu-satu biji je..Chocolate cake tertinggal la pula untuk ambik gambar..Terlalu bz pada minggu terakhir.. Apatah lagi baru nak shopping. Nasib baik ambik cuti awal.sempatla juga lepas habiskan tempahan pi shopping.. Letihh.. Last-last hari Isnin malam selasa baru boleh balik kg..(cerita dah basi..dah lama da.)

Friday, September 26, 2008

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI


Dikesempatan ini saya mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri Maaf Zahir & Batin di atas segala kesilapan dan terlanjur bahasa. Wassalam